Sposób przygotowania:
Gotowana babka dwukolorowa na olejuETAP 1:
Jajka w temperaturze pokojowej ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę tortową wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać olej i jogurt. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką.
Część ciasta odlać do drugiej miseczki i wymieszać z kakao. Do foremki silikonowej przełożyć jasne ciasto. Następnie przełożyć ciemne ciasto i przemieszać widelcem.
Formę wstawić do dużego garnka. Napełnić garnek wodą aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryć. Zagotować. Gotować na niedużym ogniu ok. 30-35 minut (do suchego patyczka).
Po ugotowaniu formę wyjąć. Babkę wystudzić w formie. Następnie ciasto wyjąć na talerz.
Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Posmarować ciasto i schłodzić w lodówce.