WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1567]

Gotowana babka dwukolorowa na oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dwukolorowa babka gotowana o smaku waniliowo-kakaowym, zrobiona na oleju dzięki czemu jest bardzo wilgotna i puszysta.

Gotowana babka dwukolorowa na oleju Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gotowana babka dwukolorowa na oleju

 

Sposób przygotowania:

Gotowana babka dwukolorowa na oleju

ETAP 1:

Jajka w temperaturze pokojowej ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę tortową wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać olej i jogurt. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką.

Część ciasta odlać do drugiej miseczki i wymieszać z kakao. Do foremki silikonowej przełożyć jasne ciasto. Następnie przełożyć ciemne ciasto i przemieszać widelcem.

Formę wstawić do dużego garnka. Napełnić garnek wodą aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Garnek przykryć. Zagotować. Gotować na niedużym ogniu ok. 30-35 minut (do suchego patyczka).

Po ugotowaniu formę wyjąć. Babkę wystudzić w formie. Następnie ciasto wyjąć na talerz.

Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Posmarować ciasto i schłodzić w lodówce.

Gotowana babka dwukolorowa na oleju
Babka po wystygnięciu wyjęta z formy na talerz
Gotowana babka dwukolorowa na oleju
Babka dwukolorowa tuż po ugotowaniu i wyjciuę z garnka
Gotowana babka dwukolorowa na oleju
Ciasto po nałożeniu do formy silikonowej przemieszane widelcem
Gotowana babka dwukolorowa na oleju
Ciasto podzielone na dwie częsci i wymieszane z kakao