Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Wielkanocny keks z mąką kukurydzianą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na świąteczny stół polecam upiec keks, prosty i szybki w wykonaniu i uda się każdemu. Pyszny i bardzo słodki, do tego kolorowy, taki wiosenny. Zaskoczymy nim najbliższych, zapewniam, że będą zachwyceni.

Wielkanocny keks z mąką kukurydzianą

Składniki:

Wielkanocny keks z mąką kukurydzianą

Ciasto:

Dodatkowo:

  • 30 dag mieszanki keksowej
  • 5 dag polewy i dekoracji białej

Sposób przygotowania:

Wielkanocny keks z mąką kukurydzianą

Wykonanie ciasta:

Wielkanocny keks z mąką kukurydzianą
Z podanych składników miksujemy ciasto na keks.

Masło lub margarynę oraz oba cukry ucieramy na puszystą masę.

Następnie do utartych składników wlewamy mleko, wsypujemy proszek do pieczenia i obie mąki i dokładnie ucieramy.

Wsypujemy mieszankę keksowa i dokładnie mieszamy łyżką. Kilka łyżek mieszanki odkładamy do dekoracji.

Do pieczenia:

Wielkanocny keks z mąką kukurydzianą
Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłozonej papierem.

Następnie tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach tak około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Pieczenie i dekoracja:

Wielkanocny keks z mąką kukurydzianą
Tak wykonany keks pieczemy, studzimy i dekorujemy polewa, mieszanką i podajemy.

Następnie keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Wyjmujemy z formy i dokładnie studzimy. Polewę i dekorację białą roztapiamy według przepisu na opakowaniu, dekorujemy nią wystudzony keks i posypujemy odłożoną wcześniej mieszanką keksową. Tak wykonany keks odstawiamy do zastygnięcia polewy. Kroimy i podajemy. Smacznego.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Keks można pokroić na około 16 porcji.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.