Sposób przygotowania:
Wielkanocny keks z mąką kukurydzianąWykonanie ciasta:
Masło lub margarynę oraz oba cukry ucieramy na puszystą masę.
Następnie do utartych składników wlewamy mleko, wsypujemy proszek do pieczenia i obie mąki i dokładnie ucieramy.
Wsypujemy mieszankę keksowa i dokładnie mieszamy łyżką. Kilka łyżek mieszanki odkładamy do dekoracji.
Do pieczenia:
Następnie tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach tak około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Pieczenie i dekoracja:
Następnie keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Wyjmujemy z formy i dokładnie studzimy. Polewę i dekorację białą roztapiamy według przepisu na opakowaniu, dekorujemy nią wystudzony keks i posypujemy odłożoną wcześniej mieszanką keksową. Tak wykonany keks odstawiamy do zastygnięcia polewy. Kroimy i podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Keks można pokroić na około 16 porcji.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.