Sposób przygotowania:
Maślana chałka na kremówce z sezamem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i ciepłą śmietanką oraz mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, utarte składniki i stopione masło, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy aż będzie gładkie i dobrze będzie odchodziło od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
3. Formowanie chałek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część na kolejne trzy części, następnie toczymy długie wałki i zaplatamy w warkocze, wyjdzie nam dwie chałki. Masło roztapiamy, za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy chałki i posypujemy sezamem. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce żeby trochę podrosły. Chałki piekę w dwóch blaszkach żeby się nie zrosły.
4. Pieczenie: Chałki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut.
5. Studzenie i podanie: Upieczone chałki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwie spore chałki.
2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, utarte składniki i stopione masło, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy aż będzie gładkie i dobrze będzie odchodziło od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
3. Formowanie chałek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część na kolejne trzy części, następnie toczymy długie wałki i zaplatamy w warkocze, wyjdzie nam dwie chałki. Masło roztapiamy, za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy chałki i posypujemy sezamem. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce żeby trochę podrosły. Chałki piekę w dwóch blaszkach żeby się nie zrosły.
4. Pieczenie: Chałki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut.
5. Studzenie i podanie: Upieczone chałki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwie spore chałki.
zbysiowa
Babeczka35
Oj tak :) Domowa chałka najlepsza :)
mocsłodkości
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)
Czekoladka 2
Babeczka35
Dokładnie tak :)
robaczek