Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Maślana chałka na kremówce z sezamem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna domowa chałka na maśle z dodatkiem śmietanki kremówki, delikatna i puszysta wzbogacona o sezam. Polecam.

Maślana chałka na kremówce z sezamem

Składniki:

Maślana chałka na kremówce z sezamem

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag masła 82 %

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Maślana chałka na kremówce z sezamem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i ciepłą śmietanką oraz mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, utarte składniki i stopione masło, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy aż będzie gładkie i dobrze będzie odchodziło od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

3. Formowanie chałek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część na kolejne trzy części, następnie toczymy długie wałki i zaplatamy w warkocze, wyjdzie nam dwie chałki. Masło roztapiamy, za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy chałki i posypujemy sezamem. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce żeby trochę podrosły. Chałki piekę w dwóch blaszkach żeby się nie zrosły.

4. Pieczenie: Chałki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut.

5. Studzenie i podanie: Upieczone chałki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi dwie spore chałki.