haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Babka o smaku karmelizowanych ciasteczek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niepowtarzalny smak i aromat ciasteczek lotus biscoff sprawiają, że chce po nie sięgać coraz częściej. Karmelizowane, lekko korzenne ciasteczka nadają się nie tylko jako dodatek do herbaty, ale również do wypieków. Zaufaj mi, warto spróbować!!!

Babka o smaku karmelizowanych ciasteczek Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Babka o smaku karmelizowanych ciasteczek

Na spód

  • 15 herbatników Lotus Biscoff ( lub Speculoos)
  • 6 łyżek miodu
  • 5 łyżek stopionego masła (odmierzone po stopieniu)

Na babkę

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szkl drobnego cukru trzcinowego (lub białego)
  • 1/4 szkl brązowego cukru demerara
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szkl masła ciasteczkowego Lotus Biscoff (lub Speculoos)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 125g miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Na krem

  • 170 g serka homo lub Philadelphia
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Babka o smaku karmelizowanych ciasteczek
1. Najpierw przygotowałam spód: 15 herbatników włożyłam do woreczka i rozbiłam tłuczkiem na piasek (można użyć blendera). W miseczce wymieszałam ciasteczka z miodem i rozpuszczonym masłem.

2. Dużą keksówkę wysmarowałam olejem i na dno wyłożyłam kleistą masę wykonaną przed chwilą. Wstawiłam do lodówki.

3. W innej miseczce wymieszałam mąkę, sodę oczyszczona i sól. Odstawiłam.

4. Do kolejnej miski lub misy miksera włożyłam miękkie masło i miksowałam na średnich obrotach około 3 minuty do uzyskania puszystej masy. Dodałam drobny cukier trzcinowy, cukier demerara i masło ciasteczkowe biscoff i dalej mieszałam, ale tylko do połączenia składników.

5. Żółtka oddzieliłam od białek i dodałam je do ciasta. Wymieszałam krótko. Dodałam suche składniki i jeszcze tylko przez chwilę zmiksowałam, aż wszystko się ładnie połączy. Wszystkie etapy miksowania wykonujemy bardzo krótko. Tylko tyle ile jest konieczne.

6. Białka z sokiem z cytryny ubiłam na sztywną pianę (odwrócone do góry nogami nie wypływa z naczynia)

7. Białka dodawałam do ciasta porcjami i przy użyciu silikonowej szpatułki bardzo delikatnie mieszałam. Białka nie muszą się idealnie zmieszać z ciastem. Mogą zostać białe grudki.

8. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Ciasto przełożyłam do keksówki z przygotowanym wcześniej spodem (na tym etapie będzie bardzo twardy, ale po upieczeniu zmięknie) i piekłam około 40 minut lub do suchego patyczka.

9. Po upieczeniu ciasto wystudziłam. W tym czasie zrobiłam krem: miękkie masło zmiksowałam z cukrem pudrem, po łyżce dodawałam serek, a na końcu miksowania dodałam sok z cytryny.

10. Babkę przekroiłam wzdłuż, przełożyłam połowa kremu, a resztą kremu posmarowałam cienko wierzch i boki.

11. Masło ciasteczkowe lekko podgrzałam w rondelku, ale tylko żeby się rozpuściło i ostudzonym udekorowałam babkę (nabrałam na łyżkę stołową i rozpryskiwałam po wierzchu). Babka dosłownie rozpływa się w ustach!
Babka o smaku karmelizowanych ciasteczek
Spód robimy ze zmielonych ciasteczek lotus biscoff, masła i miodu.
Babka o smaku karmelizowanych ciasteczek
Masło miksujemy z cukrami i masłem ciasteczkowym biscoff
Babka o smaku karmelizowanych ciasteczek
Masę krótko mieszamy z suchymi składnikami.
Babka o smaku karmelizowanych ciasteczek
Bardzo delikatnie mieszamy całość z białkami.
Babka o smaku karmelizowanych ciasteczek
Przekładamy do keksówki
Babka o smaku karmelizowanych ciasteczek
Po upieczeniu studzimy.
Babka o smaku karmelizowanych ciasteczek
Z masła i serka robimy krem.
Babka o smaku karmelizowanych ciasteczek
Babkę dekorujemy według uznania.