Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Gotowana wołowina z cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami.

Gotowana wołowina z cytryną

Składniki:

Gotowana wołowina z cytryną

 

  • 1 kg mięso wołowe z/k
  • 10 dag słoniny
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml śmietany
  • sok z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania:

Gotowana wołowina z cytryną
Mięso wołowe myjemy, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Z rosołu ugotowanego z mięsa wołowego wyjmujemy mięso, kroimy na kawałki i szpikujemy kawałkami słoniny. Następnie obsmażamy z obu stron na wrzącym tłuszczu. Układamy mięso w rondelku i dodajemy mąkę zmieszaną ze śmietaną i cieniutkimi plasterkami cytryny. Dolewamy sok z połowy cytryny, kilka chwil gotujemy.

Tagi:

mięso