Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pstrągi podwójnie pomidorowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pstrągi są zdrowe i smaczne, więc warto je jeść. Właśnie te ryby przygotowuję dość często. Tym razem podałam je w pomidorach - z pomidorowym sosem oraz z pomidorkami koktajlowymi.

Pstrągi podwójnie pomidorowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pstrągi podwójnie pomidorowe

 

Sposób przygotowania:

Pstrągi podwójnie pomidorowe

Przygotowanie sosu

Pstrągi podwójnie pomidorowe
Sos pomidorowy z pomidorów w puszce i cebuli

Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, dodajemy pomidory z puszki, rozdrabniamy je widelcem i gotujemy, aż pomidory się rozpadną, a sos nieco się zredukuje. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.

Przygotowanie ryb

Pstrągi podwójnie pomidorowe
Pstrągi sprawiamy i przyprawiamy z zewnątrz i w środku

Pstrągi sprawiamy, zdejmujemy łuski. Ryby przyprawiamy na zewnątrz i w środku solą, pieprzem czarnym i ziołowym, suszoną natką pietruszki, czosnkiem granulowanym, papryką mieloną.

ETAP 3:

Pstrągi podwójnie pomidorowe
Do środka pstrągów wkładamy natkę, pomidorki i masło

Do środka pstrągów wkładamy kawałki masła, nieco umytej natki pietruszki oraz połówki pomidorków koktajlowych.

Przygotowanie ryb do pieczenia

Pstrągi podwójnie pomidorowe
Pstrągi układamy w naczyniu żaroodpornym

Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym (natłuszczonym), wykładamy na nie sos.

Przygotowanie pstrągów do pieczenia -c.d.

Pstrągi podwójnie pomidorowe
Na sosie układamy pomidorki - pieczone pomidorki są pyszne!

Na sosie układamy pomidorki koktajlowe.

Pieczenie

Pstrągi podwójnie pomidorowe
Pstrągi pieczemy w piekarniku

Naczynie żaroodporne z rybami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C. Pieczemy 25 minut.

ETAP 7:

Pstrągi podwójnie pomidorowe

Danie wyjmujemy z piekarnika i podajemy z ulubionymi dodatkami.