Sposób przygotowania:
Pstrągi podwójnie pomidorowePrzygotowanie sosu
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, dodajemy pomidory z puszki, rozdrabniamy je widelcem i gotujemy, aż pomidory się rozpadną, a sos nieco się zredukuje. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Przygotowanie ryb
Pstrągi sprawiamy, zdejmujemy łuski. Ryby przyprawiamy na zewnątrz i w środku solą, pieprzem czarnym i ziołowym, suszoną natką pietruszki, czosnkiem granulowanym, papryką mieloną.
ETAP 3:
Do środka pstrągów wkładamy kawałki masła, nieco umytej natki pietruszki oraz połówki pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie ryb do pieczenia
Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym (natłuszczonym), wykładamy na nie sos.
Przygotowanie pstrągów do pieczenia -c.d.
Na sosie układamy pomidorki koktajlowe.
Pieczenie
Naczynie żaroodporne z rybami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C. Pieczemy 25 minut.
ETAP 7:
Danie wyjmujemy z piekarnika i podajemy z ulubionymi dodatkami.