gosia79z

gosia79z

Szef Kuchni
[Przepisów: 67]

Gotowane mięso w słoiku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Coś swojskiego na kanapki.Smaczne i wiem co jem!!!Polecam!

Gotowane mięso w słoiku

Składniki:

Gotowane mięso w słoiku

 

  • 4 kg łopatki wieprzowej
  • 2 płaskie łyżki ziarenek smaku
  • 1 płaska łyżka soli peklowej
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 3-4 płaskie łyżki przyprawy do mięs
  • może być do karkówki

 

Sposób przygotowania:

Gotowane mięso w słoiku
Mięso kroimy w drobną kostkę, mieszamy z wszystkimi przyprawami.Nakładamy do wyparzonych słoików, do 3/4 ich wysokości, wlewamy do każdego po 1-2 łyżki wody, dzięki temu będzie więcej pachnącej i smacznej galaretki.Słoiki wkładamy do dużego gara, wody wlewamy tyle by zakryła zawartość słoików.
Słoki gotujemy 2 godzimy, mierzymy od momentu zagotowania wody w garnku, po 24 godzinach znów gotujemy 2 godziny, takie gotowanie zapewnia trwałość zawartości słoja.
Mięso świetne na kanapki, ale można je wykorzystać praktycznie do wszystkiego, np. do gulaszu, lecza, bigosu.