lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Grahamki z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kiedy czujesz , że właśnie musisz je zjeść cieple domowe . Wstajesz i robisz nic cię nie zatrzyma przed domowymi bułeczkami .

Grahamki z ziarnami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grahamki z ziarnami

 

  • 2 szklanki mąki pszennej tym 500
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej typ 1850 ( graham )
  • 1 ½ szklanki wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju ( do ciasta)
  • 2 łyżki oleju ( do posmarowania rąk )
  • 150 gram prażone ziarna (słonecznik, sezam siemię lniane) do ciasta
  • ½ szklanki prażone ziarna
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Grahamki z ziarnami
Do misy wsypujemy obydwie mąki . Drożdże rozrabiamy w letniej wodzie z łyżeczką cukru ( 1 szklanka wody ). Robimy dołek w mące i wlewamy rozrobione drożdże w wodzie . Mieszamy aby aby , żeby powstała zawiesina . Zostawiamy pod ściereczka na 20 minut (widać że pracują ) Włączamy robota i wyrabia nam ciasto Dodajemy resztę wody , olej i ziarna . Ciasto wyrobione- zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Na tackę wsypujemy ziarna i kładziemy na nie uformowane bułeczki. ( ręce maczamy w oleju , będą się lepiej formowały - ciasto jest klejące takie ma być ) Dociskamy aby ziarna przyległy do całej powierzchni. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia. Kładziemy bułeczki . Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Grahamki z ziarnami
Do misy wsypujemy obydwie mąki . Drożdże rozrabiamy w letniej wodzie z łyżeczką cukru ( 1 szklanka wody ). Robimy dołek w mące i wlewamy rozrobione drożdże w wodzie .
Grahamki z ziarnami
Zostawiamy pod ściereczka na 20 minut (widać że pracują ) Włączamy robota i wyrabia nam ciasto
Grahamki z ziarnami
Dodajemy resztę wody , olej i ziarna . Ciasto wyrobione- zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Grahamki z ziarnami
Na tackę wsypujemy ziarna i klądziemy na nie uformowane bułeczki. ( ręce maczamy w oleju , będą się lepiej formowały - ciasto jest klejące takie ma być ) Dociskamy aby ziarna przyległy do całej powierzchni. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia.

Tagi:

ciasto