Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1447]

Grahamowe ciasteczka z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie pyszne ciasteczka polecam upiec na drugie śniadanie. Są bardzo chrupiące i zdecydowanie zdrowsze od kupnych. Pysznie smakują posmarowane dżemem i podane z mlekiem. Zapraszam.

Grahamowe ciasteczka z dżemem

Składniki:

Grahamowe ciasteczka z dżemem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki graham pszennej
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka suszonego berberysu
  • 1 łyżka suszonej morwy białej

Dodatkowo:

  • mąka graham pszenna do posypania stolnicy
  • pół słoiczka dżemu z czarnego bzu
  • pół słoiczka dżemu z rokitnika

Sposób przygotowania:

Grahamowe ciasteczka z dżemem
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i lekko spłaszczamy formując ciasteczka.

2. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut do zrumieniania.

3. Upieczone ciasteczka studzimy, nakładamy porcje dżemu i podajemy.

4. Smacznego.

Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi około 25 ciastek.