SUPERPRZEPIS

Migdałowa Panna Cotta z granatem

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Migdałowa Panna Cotta z granatem Więcej zdjęć (5)

Wyśmienity walentynkowy deser. W przepisie użyte są 4 afrodyzjaki: granat, wanilia, migdały, białe wino.

Składniki:

Migdałowa Panna Cotta z granatem

 

  • GALARETKA,
  • 1 łyżeczka żelatyna,
  • 2 łyżki ciepła woda,
  • 1/3 szklanki sok z granatu,
  • 2 łyżki cukier,
  • 3-4 łyżki ziarenka granatu,
  • PANNA COTTA,
  • 2 łyżki żelatyna,
  • 2 ł woda,
  • 200 ml mleko,
  • 250 ml śmietana kremówka,
  • 60 g cukier,
  • 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii,
  • 20 g migdały płatki,
  • SOS Z GRANATU,
  • 1/2 szklaki sok z granatu,
  • 60 g cukier,
  • 3 łyżki wino białe półslodkie,
  • 4 łyżki ziarenka granatu,
  • DEKORACJA,
  • 4 łyżki migdały płatki

 

Sposób przygotowania:

Migdałowa Panna Cotta z granatem

Na deser potrzebne będą 2 średnie granaty: z ok. 1,5 wycisnąć sok, a z pozostałej połówki wydobyć ziarenka.

GALARETKA: Łyżeczkę żelatyny namoczyć w wodzie. Na małym ogniu podgrzewać sok z granatu z cukrem i ziarenkami, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Nie gotować. Później wlać żelatynę, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać, aż do jej rozpuszczenia. Galaretkę przelać do płaskiego naczynia na ok 1 cm. Umieścić w lodówce na ok 1 godz.


PANNA COTTA: W małym naczyniu żelatynę namoczyć w wodzie i odtawić. Mleko i śmietanę kremówkę wlać do rondelka wraz z cukrem i ekstraktem w wanilii. Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Cukier powinien się rozpuścić. Dodać rozpuszczoną żelatynę i mieszać, aż uzyskamy gładką mase. Zdjąć z ognia. Płatki migdałów pokruszyć, dodać i wymieszać. Płyn rozlać do filiżanek i chłodzić ok 3 godz. w lodówce S


OS: Sok z granatu, wino oraz cukier wlać do rondelka . Podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Cukier powinien się rozpuścić. Przez kilka minut sos gować na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Sos powinien się odparować o ok 25%. Sos zdjąć z ognia, dodać ziarenka granatu i wystudzić.


PODANIE: Uprażyć płatki migdałów na patelce. Wyjąć Panna Cottę z filiżanki, umieszczając ją na chwilę w ciepłej wodzie. Ułożyć na talerzyku. Posypać z wierzchu prażonymi migdałami. Foremką do ciastek wyciąć serduszko, ułożyćna talerzu. Polać sosem z granatu.

Zobacz przepis na Delikatny krem z sosem truskawkowym >>>

Migdałowa Panna Cotta z granatem
Łyżeczkę żelatyny namoczyć w wodzie. Na małym ogniu podgrzewać sok z granatu z cukrem i ziarenkami
Migdałowa Panna Cotta z granatem
do całkowitego rozpuszczenia cukru. Nie gotować. Później wlać żelatynę
Migdałowa Panna Cotta z granatem
zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać
Migdałowa Panna Cotta z granatem
aż do jej rozpuszczenia. Galaretkę przelać do płaskiego naczynia na ok 1 cm. Chłodzić ok 1h

Tagi:

sosy