Sposób przygotowania:
Piernik biszkoptowy z granatem
Przepis pochodzi z wydania specjalnego Pani domu "Boże Narodzenie" nr 10/2010.
Składniki na formę o wymiarach 21x23 cm:Bałka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy porcjami cukier puder, anastępnie żółtka stale miksując. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia,przyprawą do pierników i kakao. Tak sporządzoną mieszankę suchych składnikówdodajemy porcjami do masy jajecznej stale miksując na najmniejszych obrotach. Ciasto wykładamy do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 175°C. Po ostudzeniu kroimy wzdłuż na dwa blaty.Owoce granatu rozcinamy i ostrożnie wyłuskujemy pestki. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody 2-3 łyżki do napęcznienia, rozpuszczamy podrzewajac. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, dajemy porcjami cukier puder, cukier waniliowy i dalej ubijamy. Masę doprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy dokładnie z jeszcze ciepłą żelatyną (lejemy ją wąskim strumieniem). Dodajemy ziarenka granatów (pozostawiając trochę do ozdoby) i delikatnie mieszamy.Połowę kremu wykładamy na jeden z blatów piernikowych, rozprowadzamy i kładziemy drugi blat, lekko uciskając. Wykładamy pozostały krem , równomiernie i rozprowadzając po całej powierzchni. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi ziarenkami granatu i startą np czekoladą.
Składniki na formę o wymiarach 21x23 cm:Bałka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy porcjami cukier puder, anastępnie żółtka stale miksując. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia,przyprawą do pierników i kakao. Tak sporządzoną mieszankę suchych składnikówdodajemy porcjami do masy jajecznej stale miksując na najmniejszych obrotach. Ciasto wykładamy do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 175°C. Po ostudzeniu kroimy wzdłuż na dwa blaty.Owoce granatu rozcinamy i ostrożnie wyłuskujemy pestki. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody 2-3 łyżki do napęcznienia, rozpuszczamy podrzewajac. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, dajemy porcjami cukier puder, cukier waniliowy i dalej ubijamy. Masę doprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy dokładnie z jeszcze ciepłą żelatyną (lejemy ją wąskim strumieniem). Dodajemy ziarenka granatów (pozostawiając trochę do ozdoby) i delikatnie mieszamy.Połowę kremu wykładamy na jeden z blatów piernikowych, rozprowadzamy i kładziemy drugi blat, lekko uciskając. Wykładamy pozostały krem , równomiernie i rozprowadzając po całej powierzchni. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi ziarenkami granatu i startą np czekoladą.
Sarenka
bajtek
jovi
cherry
Lady Marmolada
mania
bernika