mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: Przekąski w śródziemnomorskim stylu

Greckie Dakos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna, szybka i prosta przekąska z kuchni greckiej, idealna na gorące dni:)

Greckie Dakos Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Greckie Dakos

 

Sposób przygotowania:

Greckie Dakos
Pomidora myję i drobno kroję. Oliwki kroję w plasterki. Każdą połówkę suchej bułki zanurzam na chwilę w zimnej wodzie i od razu wyjmuję. Następnie namoczoną bułkę skrapiam oliwą z oliwek, układam na niej drobno posiekanego pomidora. Całość odkładam na kilka minut, aby bułka zmiękła. Po czym na wierzch kładę pokruszony ser feta. Kładę także kilka oliwek. Całość polewam oliwą z oliwek i posypuję oregano oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dekoruję przekąski gałązkami świeżego oregano. Od razu podaję.
Greckie Dakos
Połówki wysuszonej bułki zanurzam na chwilę w zimnej wodzie
Greckie Dakos
Pomidora myję dokładnie i kroję w małą kostkę
Greckie Dakos
Połówki namoczonej bułki skrapiam oliwą z oliwek
Greckie Dakos
Na wierzch kładę pokrojonego pomidora w kostkę

Tagi:

sery zioła ser