evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Greckie pulpeciki (keftedes)

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pulpeciki są na prawdę miękkie i bardzo smaczne.Przepis dostałam od znajomej która wróciła z Grecji :-)

Greckie pulpeciki (keftedes) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Greckie pulpeciki (keftedes)

 

  • 450g mięso mielone wołowe (ale ja dałam mieszane)
  • 5 łyżek stołowych bułka tarta (jak za mało dodać wiecej)
  • 1 duży pomidor (obrany ze skórki)
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnek
  • 1 jajo kurze
  • 3-4 szczypty mięta suszona
  • sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
  • mąka do obtoczenia pulpecików
  • olej do smażenia(tyle aby pulpety były pokryte do połowy)

Sposób przygotowania:

Greckie pulpeciki (keftedes)
Mięso mielone wkładamy do misy.Dodajemy jajko,czosnek przeciśnięty przez praskę,bułkę tartą,cebulę i pomidora startego na tarce o grubszych oczkach.Doprawiamy solą, pieprzem i miętą. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie za pomocą wilgotnych dłoni wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w mące z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki na wolnym ogniu z wszystkich stron.Po usmażeniu odkładamy do odsączenia na ręcznik papierowy kuchenny żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Podajemy z czym kto lubi . . .
Greckie pulpeciki (keftedes)
Mięso mielone wkładamy do misy.Dodajemy jajko,czosnek przeciśnięty przez praskę,bułkę tartą,cebulę i pomidora startego na tarce o grubszych oczkach.Doprawiamy solą, pieprzem i miętą. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Greckie pulpeciki (keftedes)
Następnie za pomocą wilgotnych dłoni wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w mące z każdej strony.
Greckie pulpeciki (keftedes)
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki na wolnym ogniu z wszystkich stron.Po usmażeniu odkładamy do odsączenia na ręcznik papierowy kuchenny żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Podajemy z czym kto lubi . . .

Tagi:

mięso tarta