kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Grillowana karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gdybym zrobiła sondę wśród rodziny i znajomych jakie mięso z grilla lubią najbardziej karkówka nie miałaby sobie równych. Jest tak nie bez powodu, przerosty tłuszczu wytapiają się nadając potrawie smak.

Grillowana karkówka

Składniki:

Grillowana karkówka

podstawowe

Sposób przygotowania:

Grillowana karkówka
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy i kroimy na plastry o grubości około 1cm. Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozcieramy nożem aby uwolnił aromat. Wszystkie składniki marynaty mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Mięso umieszczamy w pojemniku z wieczkiem i obtaczamy dokładnie w marynacie. Cebule kroimy w piórka i mieszamy z mięsem. Pudełko zamykamy wieczkiem i zostawiamy w lodówce na kilka godzin (idealnie byłoby na 24h).

Rozpalamy grill i smarujemy ruszt niewielka ilością oliwy aby mięso się nie przypalało.

Grillujemy po kilka minut z każdej strony.