BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Szaszłyki wieprzowe z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj przygotowałam szaszłyki z mięsa oraz warzyw. Wieprzowina a w szczególności karkówka znakomicie nadaje się na szaszłyki, które dzisiaj serwuję. Wystarczy pokroić mięso i warzywa,doprawić przyprawami , nabić na patyki i grillować.

Szaszłyki wieprzowe z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szaszłyki wieprzowe z warzywami

 

  • karkówka około 700 g,
  • cukinia 1 szt,
  • cebula 2 szt,
  • papryka czerwona i zielona po 1 szt,

 

  • Marynata;
  • oliwa 4 łyżki,
  • sok z cytryny 1/2 szt,
  • czosnek 3 ząbki,
  • przyprawa do grilla 2 łyżeczki,
  • rozmaryn 1 łyżeczka,
  • sól do smaku,

Sposób przygotowania:

Szaszłyki wieprzowe z warzywami
Mięso po oczyszczeniu,opłukaniu i wysuszeniu kroimy w większą kostkę.

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w 1 cm.plastry.

Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w większe kawałki.

Tak samo przygotowujemy pozostałe warzywa.

Marynata;

Oliwę , posiekany czosnek i przyprawy łączymy razem.

Pokrojone mięso wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy.

Odkładamy na 30 minut do lodówki.

Na drewniane patyki nabijajmy na przemian mięso oraz kawałki warzyw.

Szaszłyki układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w nagrzanym piekarniku do miękkości mięsa co jakiś czas obracając.

Podajemy z ulubioną surówką oraz ulubionymi sosami.
Szaszłyki wieprzowe z warzywami
Warzywa oprószamy solą i pieprzem i odkładamy
Szaszłyki wieprzowe z warzywami
Przygotować marynatę, składniki na marynatę wymieszać
Szaszłyki wieprzowe z warzywami
Oczyszczone i pokrojone wkładamy do przygotowanej marynaty i odkładamy na 30 minut
Szaszłyki wieprzowe z warzywami
Na drewniane patyki nabijać na przemian mięso i kawałki warzyw