superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Grillowana karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Grillowana karkówka to najczęściej przygotowywane danie grillowe. Najlepiej doprawić mięso na dzień przed planowanym grillowaniem, aby przeszło dokładnie smakiem i aromatem przypraw.

Grillowana karkówka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grillowana karkówka

 

Sposób przygotowania:

Grillowana karkówka
Mięso kroimy na kawałki. W misce przygotowujemy marynatę. Wlewamy olej z czosnkiem. Gotowy olej można zastąpić przygotowanym w domu. Do tej samej ilości oleju lub oliwy dodajemy około 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojonego lub przeciśniętego przez praskę.

Do oleju dodajemy tymianek, zioła prowansalskie, paprykę czerwoną, pieprz młotkowany i sól. Całość mieszamy i do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso, dokładnie je obtaczając. Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.

Tak przygotowane mięso nadaje się już do grillowania. Grillowana karkówka świetnie smakuje z sosem czosnkowym.
Grillowana karkówka