BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Grillowany pstrąg w masełku ziołowym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś grilluję rybki, a dokładnie pstrągi. Rybka z aromatycznym masełkiem z dodatkiem ziół, koperku, natki pietruszki, czosnku oraz tymianku i rozmarynu. Dodatkowo plastry cytryny dodają wyjątkowego smaku rybce.

Grillowany pstrąg w masełku ziołowym Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Grillowany pstrąg w masełku ziołowym

 

  • świeże pstrągi 2,
  • sól i pieprz,
  • masło 50 g,
  • cytryna kilka plasterków + do dekoracji,
  • czosnek 2 ząbki,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,
  • koperek zielony kilka gałązek,
  • natka pietruszki kilka gałązek,
  • tymianek,
  • rozmaryn,

Sposób przygotowania:

Grillowany pstrąg w masełku ziołowym
Świeże pstrągi oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oczyszczone pstrągi nacieramy jak wewnątrz tak i zewnątrz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, skrapiamy sokiem z cytryny. Pstrągi okrywamy papierem do pieczenia i wkładamy na 2 - 3 godziny do lodówki.

W między czasie masło łączymy z ziołami prowansalskimi doprawiamy solą i pieprzem. Do środka brzucha ryby rozcieramy masełko,  wkładamy plasterki czosnku, wkładamy gałązki natki pietruszki, koperku, tymianku, rozmarynu oraz plasterki cytryny.

Rybki przekładamy na papier do pieczenia wysmarowany olejem. Wierzch ryby smarujemy oliwą. Na każdej układamy plastry masła, zwijamy i układamy w specjalnym koszyku do wędzenia.

Ryby kładziemy na rozgrzanym grillu często obracając grillujemy około 30 - 40 minut na małym ogniu (prawie tylko dymem).

Podajemy z grillowanymi ziemniaczkami.

Przygotowanie 30 minut + czas marynowania + czas grillowania
Grillowany pstrąg w masełku ziołowym
Świeże pstrągi oczyszczamy , myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
Grillowany pstrąg w masełku ziołowym
Przygotowane pstrągi nacieramy jak wewnątrz tak i zewnątrz solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny
Grillowany pstrąg w masełku ziołowym
Pstrągi okrywamy papierem do pieczenia i wkładamy na 2 -3 godziny do lodówki
Grillowany pstrąg w masełku ziołowym
W między czasie masło łączymy z ziołami prowansalskimi oraz solą ,pieprzem i czosnkiem granulowanym
Grillowany pstrąg w masełku ziołowym
Do środka brzucha ryby rozcieramy masło ,wkładamy plasterki czosnku
Grillowany pstrąg w masełku ziołowym
Wkładamy gałązki natki pietruszki, koperku zielonego, tymianku , rozmarynu oraz plasterki cytryny
Grillowany pstrąg w masełku ziołowym
Ryby przekładamy na papier do pieczenia posmarowany olejem , wierzch ryby smarujemy olejem na każdej układamy plastry masła zwijamy i układamy w siatce do grillowania
Grillowany pstrąg w masełku ziołowym
Ryby kładziemy na rozgrzanym grillu często obracając grillujemy około 30 - 40 minut