Sposób przygotowania:
Pieczone filety pstrąga łososiowego z cukiniąPrzygotowanie panierki z cukinii i marchewki
Przygotowanie panierki rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia marchwi oraz cukinii. Cukinię kroimy w drobną kosteczkę, marchew ścieramy na tarce o małych oczkach.
Warzywa mieszamy z 4 łyżkami bułki tartej, 4 łyżkami oliwy z oliwek, drobno pokrojonymi oliwkami, natką pietruszki oraz ząbkiem czosnku. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowanie ryby
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.
Filety układamy na natłuszczonej formie skórą do dołu. Panierkę wykładamy na wierzch ryby, dokładnie dociskając.
Rybę pieczemy ok. 20-25 minut.
Serwowanie ryby
W międzyczasie przygotowujemy sałatkę z cukinii, marchewki, oliwy extravergine i soku z cytryny. Smak sałatki możemy wzbogacić dodatkiem czarnego pieprzu oraz listkami mięty.
ciasteczka