grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Pieczone filety pstrąga łososiowego z cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczone filety pstrąga łososiowego w panierce z bułki tartej z dodatkiem cukinii i marchewki są zdrową i pyszną propozycją dla wielbicieli dań rybnych.

Pieczone filety pstrąga łososiowego z cukinią

Składniki:

Pieczone filety pstrąga łososiowego z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Pieczone filety pstrąga łososiowego z cukinią

Przygotowanie panierki z cukinii i marchewki

Pieczone filety pstrąga łososiowego z cukinią
Do przygotowania panierki wykorzystujmy małe cukinie, z jak najmniejszą ilością pestek.

Przygotowanie panierki rozpoczynamy od dokładnego umycia i osuszenia marchwi oraz cukinii. Cukinię kroimy w drobną kosteczkę, marchew ścieramy na tarce o małych oczkach.

Warzywa mieszamy z 4 łyżkami bułki tartej, 4 łyżkami oliwy z oliwek, drobno pokrojonymi oliwkami, natką pietruszki oraz ząbkiem czosnku. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie ryby

Pieczone filety pstrąga łososiowego z cukinią
Rybę pieczemy do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.
Filety układamy na natłuszczonej formie skórą do dołu. Panierkę wykładamy na wierzch ryby, dokładnie dociskając.
Rybę pieczemy ok. 20-25 minut.

Serwowanie ryby

Pieczone filety pstrąga łososiowego z cukinią
Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce ok. 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sałatkę z cukinii, marchewki, oliwy extravergine i soku z cytryny. Smak sałatki możemy wzbogacić dodatkiem czarnego pieprzu oraz listkami mięty.