SUPERPRZEPIS

Grillowana makrela pachnąca kolendrą z salsą

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Grillowana makrela pachnąca kolendrą z salsą Więcej zdjęć (5)

Ryby i owoce tworzą bardzo zgrane połączenie. Ja polecam Wam grillowaną makrelę z pachnącą kolendrą salsą ananasową - pyszne, lekkie i zdrowe :D

Składniki:

Grillowana makrela pachnąca kolendrą z salsą

 

  • 4 filety z makreli
  • 1 garść kolendry
  • Skórka i sok z 1 limonki
  • 1 papryczka chilli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • Salsa ananasowa:
  • ½ ananasa
  • 1 awokado
  • 1 papryczka chilli
  • 1 garść kolendry
  • 1 gałązka mięty
  • Sok z 1 limonki
  • Szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Grillowana makrela pachnąca kolendrą z salsą
Filety z makreli płuczemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Skórkę nacinamy.

Z posiekanej kolendry, chilli i czosnku tworzymy pastę do której dodajemy oliwę , sos sojowy i sok z limonki – mieszamy.

Tak przygotowaną marynatą nacieramy makrelę i odstawiamy na 15 minut. Zamarynowaną makrelę grillujemy po 2-4 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu lub patelni.

Salsa: ananasa obieramy, usuwamy zdrewniały środek, resztę kroimy w kostkę i przekładamy ją do salaterki. Do ananasa dodajemy obrane i pokrojone w kostkę awokado, posiekaną chilli i porwane liście kolendry i mięty. Wszystko skrapiamy sokiem limonki i mieszamy.

Salsę doprawiamy do smaku (jeśli jest taka potrzeba) cukrem.

Ugrillowane makrele serwujemy z salsą ananasową, cząstkami limonki i np. ryżem ugotowanym na sypko, smacznego :D
Grillowana makrela pachnąca kolendrą z salsą
Filety z makreli płuczemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Skórkę nacinamy.
Grillowana makrela pachnąca kolendrą z salsą
Z posiekanej kolendry, chilli i czosnku tworzymy pastę do której dodajemy oliwę i sok z limonki – mieszamy.
Grillowana makrela pachnąca kolendrą z salsą
Tak przygotowaną marynatą nacieramy makrelę i odstawiamy na 15 minut. Zamarynowaną makrelę grillujemy po 2-4 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu lub patelni.
Grillowana makrela pachnąca kolendrą z salsą
Salsa: ananasa obieramy, usuwamy zdrewniały środek, resztę kroimy w kostkę i przekładamy ją do salaterki. Do ananasa dodajemy obrane i pokrojone w kostkę awokado, posiekaną chilli i porwane liście kolendry i mięty. Wszystko skrapiamy sokiem limonki i mieszamy. Salsę doprawiamy do smaku (jeśli jest taka potrzeba) cukrem