Sposób przygotowania:
Grillowana makrela pachnąca kolendrą z salsą
Filety z makreli płuczemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Skórkę nacinamy.
Z posiekanej kolendry, chilli i czosnku tworzymy pastę do której dodajemy oliwę , sos sojowy i sok z limonki – mieszamy.
Tak przygotowaną marynatą nacieramy makrelę i odstawiamy na 15 minut. Zamarynowaną makrelę grillujemy po 2-4 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu lub patelni.
Salsa: ananasa obieramy, usuwamy zdrewniały środek, resztę kroimy w kostkę i przekładamy ją do salaterki. Do ananasa dodajemy obrane i pokrojone w kostkę awokado, posiekaną chilli i porwane liście kolendry i mięty. Wszystko skrapiamy sokiem limonki i mieszamy.
Salsę doprawiamy do smaku (jeśli jest taka potrzeba) cukrem.
Ugrillowane makrele serwujemy z salsą ananasową, cząstkami limonki i np. ryżem ugotowanym na sypko, smacznego :D
Z posiekanej kolendry, chilli i czosnku tworzymy pastę do której dodajemy oliwę , sos sojowy i sok z limonki – mieszamy.
Tak przygotowaną marynatą nacieramy makrelę i odstawiamy na 15 minut. Zamarynowaną makrelę grillujemy po 2-4 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu lub patelni.
Salsa: ananasa obieramy, usuwamy zdrewniały środek, resztę kroimy w kostkę i przekładamy ją do salaterki. Do ananasa dodajemy obrane i pokrojone w kostkę awokado, posiekaną chilli i porwane liście kolendry i mięty. Wszystko skrapiamy sokiem limonki i mieszamy.
Salsę doprawiamy do smaku (jeśli jest taka potrzeba) cukrem.
Ugrillowane makrele serwujemy z salsą ananasową, cząstkami limonki i np. ryżem ugotowanym na sypko, smacznego :D
SylaUla