Sposób przygotowania:
Grillowana pierś kurczaka ze szparagami
Nie podałam ilości składników ponieważ to danie, które można robić zarówno dla jednej, jak i więcej osób. Piersi z kurczaka obmyć, pokroić w dowolne kawałki, posolić, popieprzyć, posypać przyprawą do kurczaka i grillową. Szparagi i kalafiora umyć. Kalafiora podzielić na małe różyczki. Ze szparagów odkroić końcówki - wedle uznania. Ja obcinam mniej więcej w połowie, ponieważ wole główki niż samą łodygę.gotowanie: 1) Szparagi wrzucić do wody z solą i cukrem (po łyżeczce). Gotować około 20 minut. Wyjąć, zalać zimną wodą i osuszyć - delikatnie, żeby się nie rozpadły. 2) kalafiora ugotować na parze (lub w wodzie, opcjonalnie jak kto woli) 3) Kurczaka wrzucić na patelnię grillową i smażyć około 12 minut, w tym samym czasie wrzucić obok szparagi skropione sokiem z cytryny i przewracać je co 2 minuty, żeby się nie spaliły. ( zamiast patelni grillowej, można użyć zwykłej teflonowej, chociaż jedzenie może przywierać, ponieważ nie używa się do niego tłuszczu. Ewentualnie można to samo zrobić w piekarniku ale czas wydłużyć do 20 minut). Sos: na patelni, albo w garnuszku podgrzać jogurt naturalny, doprawić solą i pieprzem oraz dwiema łyżkami startego parmezanu.smacznego :) btw sosem serowym, przynajmniej moim zdaniem, najlepiej polewać głównie szparagi :)
Jojo
agata1722
kul3czka
yellowCoach