Sposób przygotowania:
Grillowana pierś z kurczaka z buraczkami
Umyte, osuszone mięso pokroić w paseczki , umieścić w miseczce z oliwą i przyprawami /sól, pieprz, rozmaryn, przyp.do kurczaka/. Dokładnie wymieszać i pozostawić na ok.15 min.w chłodnym miejscu.Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki , umieścić na blaszce wyłożonej papierem, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika /180-200 st./ .W pierwszych minutach pieczenia wierzch można przykryć folią, a pod koniec zdjąć ją, aby ziemniaki przyrumieniły się. Można użyć gotowych krążków ziemniaczanych "do piekarnika". Ziemniaki po upieczeniu /20-25 min/ doprawić do smaku solą i pieprzem.Buraczki pokroić w cienkie plastry, umieścić w miseczce, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem , dodać oliwę, żurawinę i wymieszać. Jogurt połączyć z chrzanem, doprawić do smaku i przełożyć do sosjerki. Rozgrzać patelnię do grillowania i przełożyć na nią paseczki mięsa drobiowego. Grillować kilka minut z każdej strony. Kiedy mięso jest wystarczająco przyrumienione zdjąć patelnię z ognia, a mięso posypać równomiernie sezamem. Gotowe mięso wyłożyć na talerzyki . Podawać z upieczonymi ziemniakami i sałatką buraczkową. Sos chrzanowy podać osobno.