Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Grillowane halloumi z dżemem z chilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna przystawka którą przygotować możemy na grillu z greckim serem halloumi podkreślonym słodko-ostrym domowym dżemem z chilli.

Grillowane halloumi z dżemem z chilli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane halloumi z dżemem z chilli

 

  • Dżem z chilli:
  • 6 papryczek chilli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • Sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • Dodatkowo:
  • 1 opakowanie sera halloumi
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Grillowane halloumi z dżemem z chilli
Bo blendera wkładamy pokrojone na pół papryczki chilli, obraną i pozbawioną gniazd nasiennych czerwoną paprykę, obrane ząbki czosnku i cebulę – wlewamy wodę i blendujemy wszystko dokładnie. Długość blendowania zależy od tego czy chcemy gładki dżem czy z wyczuwalnymi kawałkami przypraw – ja wolę z kawałkami.

Zblendowaną masę przekładamy do rondelka wlewamy ocet, sos rybny, sok z limonki, wsypujemy cukier i zagotowujemy całość. Ogień zmniejszamy i gotujemy dżem około 45-60 minut – aż nadmiar płynów wyparuje a dżem stanie się gęsty i lepki.

Tak przygotowany dżem przekładamy na miseczki lub do wyparzonych słoików – odstawiamy.

Ser halloumi wyjmujemy z opakowania kroimy w paski i smarujemy lekko oliwą z oliwek. Kładziemy na rozgrzany ruszt lub patelnie grillową i grillujemy po 1-2 minut z każdej strony.

Zarumieniony ser przekładamy na talerz i serwujemy z przygotowanym wcześniej dżemem z chilli, smacznego :D
Grillowane halloumi z dżemem z chilli
Bo blendera wkładamy pokrojone na pół papryczki chilli, obraną i pozbawioną gniazd nasiennych czerwoną paprykę, obrane ząbki czosnku i cebulę – wlewamy wodę i blendujemy wszystko dokładnie. Długość blendowania zależy od tego czy chcemy gładki dżem czy z wyczuwalnymi kawałkami przypraw – ja wolę z kawałkami.
Grillowane halloumi z dżemem z chilli
Zblendowaną masę przekładamy do rondelka wlewamy ocet, sos rybny, sok z limonki, wsypujemy cukier i zagotowujemy całość. Ogień zmniejszamy i gotujemy dżem około 45-60 minut – aż nadmiar płynów wyparuje a dżem stanie się gęsty i lepki.
Grillowane halloumi z dżemem z chilli
Ser halloumi wyjmujemy z opakowania kroimy w paski i smarujemy lekko oliwą z oliwek.
Grillowane halloumi z dżemem z chilli
Kładziemy na rozgrzany ruszt lub patelnie grillową i grillujemy po 1-2 minut z każdej strony. Zarumieniony ser przekładamy na talerz i serwujemy z przygotowanym wcześniej dżemem z chilli, smacznego :D

Tagi:

grill sery