Sposób przygotowania:
Grillowane halloumi z dżemem z chilli
Bo blendera wkładamy pokrojone na pół papryczki chilli, obraną i pozbawioną gniazd nasiennych czerwoną paprykę, obrane ząbki czosnku i cebulę – wlewamy wodę i blendujemy wszystko dokładnie. Długość blendowania zależy od tego czy chcemy gładki dżem czy z wyczuwalnymi kawałkami przypraw – ja wolę z kawałkami.
Zblendowaną masę przekładamy do rondelka wlewamy ocet, sos rybny, sok z limonki, wsypujemy cukier i zagotowujemy całość. Ogień zmniejszamy i gotujemy dżem około 45-60 minut – aż nadmiar płynów wyparuje a dżem stanie się gęsty i lepki.
Tak przygotowany dżem przekładamy na miseczki lub do wyparzonych słoików – odstawiamy.
Ser halloumi wyjmujemy z opakowania kroimy w paski i smarujemy lekko oliwą z oliwek. Kładziemy na rozgrzany ruszt lub patelnie grillową i grillujemy po 1-2 minut z każdej strony.
Zarumieniony ser przekładamy na talerz i serwujemy z przygotowanym wcześniej dżemem z chilli, smacznego :D
Zblendowaną masę przekładamy do rondelka wlewamy ocet, sos rybny, sok z limonki, wsypujemy cukier i zagotowujemy całość. Ogień zmniejszamy i gotujemy dżem około 45-60 minut – aż nadmiar płynów wyparuje a dżem stanie się gęsty i lepki.
Tak przygotowany dżem przekładamy na miseczki lub do wyparzonych słoików – odstawiamy.
Ser halloumi wyjmujemy z opakowania kroimy w paski i smarujemy lekko oliwą z oliwek. Kładziemy na rozgrzany ruszt lub patelnie grillową i grillujemy po 1-2 minut z każdej strony.
Zarumieniony ser przekładamy na talerz i serwujemy z przygotowanym wcześniej dżemem z chilli, smacznego :D