Sposób przygotowania:
Pizza Eli z krewetkamiprzygotowanie ciasta
Do miski przesiać mąkę. Do połowy wody dodać drożdże,cukier,łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać roztrzepane jajko,wyrośnięte drożdże,sól i wyrobić elastyczne ciasto,w razie potrzeby dolewając wodę. Na koniec dodać olej i jeszcze wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Zjednej części uformować koło wielkości patelni. Patelnię posmarować olejem,położyć placek na pizzę,żeby ciasto ponownie wyrosło i Smażyć na małym ogniu.
Placek odwrócić na drugą stronę
przygotowanie pizzy
Do śmietany dodać czosnek granulowany,sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać i sosem posmarować ciasto. Ser gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i dwoma trzecimi posypać pizzę.
przygotowanie krewetek
Krewetki rozmrozić. Natkę pietruszki umyć,osuszyć i posiekać. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
Na patelni roztopić masło,dodać czosnek,pietruszkę i krewetki. Całość smażyć około 5 minut.
przygotowanie pizzy
Ser halloumi pokroić w plastry,usmażyć na grillu lub patelni grillowej i pokroić na mniejsze kawałki.Szpinak umyć i odsączyć. Pomidory umyć,osuszyć i pokroić w ósemki. Na potarty ser gouda rozłożyć szpinak,ser halloumi,pomidory i krewetki.
Całość posypać pozostałym serem gouda. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć pizzę na małym ogniu aż ser się rozpuści. Smacznego!