Sposób przygotowania:
Kofta. 2
Kolendrę, kmin, cynamon i goździki wsypujemy do moździerza i tłuczemy, dodajemy je do mięsa. Mieszamy dokładnie. dodajemy jaja, natkę szczyptę imbiru, soli - mieszamy dokładnie. Na końcu dodajemy tartą bułkę, by masa była zwarta. Odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce. Formujemy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego) , obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym do 180 st.C głębokim tłuszczu. W Libii koftę jada się z plackami ftira oraz sosem cebulowym busla.
jaNina
http://www.mojprzepisnawieczor.pl/#/galeria/143
z góry dziękuję :)
evita0007
A kuleczki smacznie wyglądają :) Powodzenia . . . .
jaNina
Dzięki bardzo! :)))
Jamille
Dorcia
A mozesz wskazac roznice???
jaNina
Nie masz za co przepraszać. Ja swoją wiedzę na ten temat oparłam na relacji pani o nazwisku Tanya Valko, która studiowała arabistyke i 10 lat spędziła w Libii , która napisała książkę Libia od kuchni. Sądzisz,że jej przepisy sa niewłaściwe?
Czekam na Twoje z niecierpliwością....
Jamille
Libia a Liban to zupełnie różne miejsca po Libańsku wygląda to inaczej a to jest dzial tytułowany kuchnia Libańska nie miałam pojęcia że wszystkie arabskie państwa są tu razem pomieszane:):):):) a jak to Libijska kefta to bardzo możliwe że tak właśnie wyglada ja nie wiem nie probowalam ale moge sie podzielić swoja Libańską:):):):) jeśli panie mają ochote:):) jak bede robić to podrzuce przepis:):):) z zdjęciami:) i bez urazy naprawde:):):)
jaNina
Już kiedyś postulowałam dodanie kuchni libijskie, ale bez skutku :(
Czekam na przepis, jestem ciekawa jakie sa różnice
Absolutnie nie chowam żadnych uraz :)))