jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kofta. 2

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne aromatyczne kulki mięsne podajemy jako przekąskę.

Kofta. 2 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kofta. 2

 

  • 1/2 kg czerwonego mięsa mielonego
  • 2 jaja
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 2 goździki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki
  • olej roślinny do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Kofta. 2
Kolendrę, kmin, cynamon i goździki wsypujemy do moździerza i tłuczemy, dodajemy je do mięsa. Mieszamy dokładnie. dodajemy jaja, natkę szczyptę imbiru, soli - mieszamy dokładnie. Na końcu dodajemy tartą bułkę, by masa była zwarta. Odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce. Formujemy niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego) , obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym do 180 st.C głębokim tłuszczu. W Libii koftę jada się z plackami ftira oraz sosem cebulowym busla.
Kofta. 2
Koftę podajemy z pikantnym sosem cebulowym busla.

Tagi:

mięso tarta