Sposób przygotowania:
Kofty Ekmek
Zacznijmy od przygotowania salsy. Posiekaj w kosteczkę wszystkie warzywa,oprócz pomidorów. Bakłażana umieść na sicie,obsyp łyżeczką soli i odczekaj kwadrans aż puści sok. Pozbawisz go w ten sposób goryczki. Podgrzej w garnku 2 łyżki oliwy,wsypa warzywa i smaż do miękkości. W międzyczasie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Teraz przygotuj mięso. Posiekaj drobno miętę, chilli i czosnek. Mięso włóż do miski, dodaj żółtko, kumin, miętę, chilli i czosnek. Wyrób dokładnie ręką.Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj dłońmi podłużne, wąskie kotleciki i nabijaj na patyczki od szaszłyków. Ułóż kofty na blaszce do pieczenia przykrytej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 30-40 minut. Do przestudzonej salsy dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dokładnie wymieszaj. Ugotuj brązowy ryż. Gotowe kofty podawaj z ryżem i salsą. Możesz je oblewać sosem czosnkowym.