jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kofta.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kofta to aromatyczne mięso w postaci małych kuleczek usmażonych na głębokim tłuszczu.

Kofta. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kofta.

 

  • 1/2 kg czerwonego mielonego mięsa
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • szczypta cynamonu, goździka i imbiru
  • sól i pieprz biały do smaku
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kofta.
Mięso mieszamy z drobniutko posiekaną cebulą, czosnkiem, jajem oraz pozostałymi przyprawami. Przyprawy możemy zmielić lub utłuc w moździerzu. Dokładnie wyrabiamy mięsną masę dodając pod koniec bułkę tartą, by była bardziej zwarta. Formujemy małe kuleczki (ok 3 cm średnicy), obtaczamy je w mące i smażymy na głębokim olejuKoftę możemy jeść na zimno i gorąco - jak kto lubi.
Kofta.
koftę podałam na zimno
Kofta.
Mięso z przyprawami wyrabiamy na gładką masę i formujemy z niej kulki.

Tagi:

mięso tarta