Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Grillowane steki w sosie teriyaki z owocową salsą

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Włożyć steki i 1/3 szkl marynaty do plastikowej torby. Szczelnie zamknąć torbę i

Grillowane steki w sosie teriyaki z owocową salsą

Składniki:

Grillowane steki w sosie teriyaki z owocową salsą

 

  • 4 dobrze oczyszczone steki wołowe o gr 2 cm
  • 1/3 szkl + 2 łyżki sosu teriyaki
  • Owocowa salsa:
  • 2 średnie śliwki
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka soku z limonek
  • 1 łyżeczka zmielonego białego pieprzu

Sposób przygotowania:

Grillowane steki w sosie teriyaki z owocową salsą
Włożyć steki i 1/3 szkl marynaty do plastikowej torby. Szczelnie zamknąć torbę i marynować w lodówce 30 minut. W małym naczyniu połączyć składniki salsy, odstawić. Wyjąć steki z marynaty, położyć na ruszcie nad średnio gorącymi, pokrytymi popiołem węglami. Opiekać steki bez przykrywania ok 15 minut (półkrwiste), do 20 minut (dobrze wypieczone), odwracając od czasu do czasu. Skropić 2 łyżkami marynaty i podawać z salsą.