migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Książka Kucharska: Szaszłyki na grilla - 30 najlepszych przepisów

Najprostsze szaszłyki - z kiełbasy i warzyw

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szaszłyki z kiełbasą to najprostsze szaszłyki jakie mogą być. Razem z kiełbasą na patyczki można nadziać ulubione warzywa. Im więcej ich damy i w różnych kolorach tym apetyczniej będą prezentowały się nasze szaszłyki.

Najprostsze szaszłyki - z kiełbasy i warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Najprostsze szaszłyki - z kiełbasy i warzyw

 

  • 500 g wiejskiej cienkiej kiełbasy
  • 2 małe cukinie po 250 g, u mnie żółta i zielona
  • 2-3 cebule, u mnie żółta i czerwona
  • 2 papryki, u mnie czerwone
  • 10 średnich pieczarek
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • 5-6 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Najprostsze szaszłyki - z kiełbasy i warzyw
Cukinie razem ze skórką pokroić w plastry. Wybrałam małe sztuki bo ładniej się prezentują ale można dać jedną większą i plasterki przekroić na pół lub w ćwiartki.

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki i każdą ćwiartkę rozdzielić na 2-3 części. Pieczarki przekroić na pół.

Kiełbasę pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do dużej miski. Skropić olejem i posypać przyprawą. Delikatnie wymieszać.

Następnie na patyki nadziewać składniki wedle własnych upodobań.

Gotowe szaszłyki grillować ze wszystkich stron aż kiełbasa się przyrumieni.
Najprostsze szaszłyki - z kiełbasy i warzyw
Cukinie razem ze skórką pokroić w plastry. Wybrałam małe sztuki bo ładniej się prezentują ale można dać jedną większą i plasterki przekroić na pół lub w ćwiartki.
Najprostsze szaszłyki - z kiełbasy i warzyw
Kiełbasę pokroić w plastry o grubości ok 1,5 cm.
Najprostsze szaszłyki - z kiełbasy i warzyw
Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do dużej miski. Skropić olejem i posypać przyprawą.Delikatnie wymieszać.
Najprostsze szaszłyki - z kiełbasy i warzyw
Gotowe szaszłyki grillować ze wszystkich stron aż kiełbasa się przyrumieni.