Sposób przygotowania:
Szaszłyki z kurczakiem cukinią i papryką
Filety z udźca kurczaka kroimy na kawałki na 1 kęs.
W miseczce łączymy ze sobą sos sojowy i cukier – mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy przeciśnięty prze praskę czosnek i starty na tarce imbir, a także olej sezamowy i zwykły – mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojonego kurczaka i marynujemy go minimum 2 godziny (najlepiej całą noc).
Patyczki do szaszłyków wkładamy na 30 minut do wody.
Umytą cukinię kroimy w plasterki. Umyta, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w grubą kostkę. Cukinie i paprykę przekładamy do miski, skrapiamy olejem i oprószamy solą i pieprzem – mieszamy.
Na namoczone w wodzie patyczki nabijamy zamarynowane kawałki kurczaka na przemian z papryką czerwoną, żółtą i cukinią.
Szaszłyki kładziemy na rozgrzanego grilla i grillujemy je po 4-6 minut z każdej strony. Przed podaniem szaszłyki posypujemy ziarnami sezamu, serwujemy, smacznego :D
W miseczce łączymy ze sobą sos sojowy i cukier – mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy przeciśnięty prze praskę czosnek i starty na tarce imbir, a także olej sezamowy i zwykły – mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojonego kurczaka i marynujemy go minimum 2 godziny (najlepiej całą noc).
Patyczki do szaszłyków wkładamy na 30 minut do wody.
Umytą cukinię kroimy w plasterki. Umyta, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę kroimy w grubą kostkę. Cukinie i paprykę przekładamy do miski, skrapiamy olejem i oprószamy solą i pieprzem – mieszamy.
Na namoczone w wodzie patyczki nabijamy zamarynowane kawałki kurczaka na przemian z papryką czerwoną, żółtą i cukinią.
Szaszłyki kładziemy na rozgrzanego grilla i grillujemy je po 4-6 minut z każdej strony. Przed podaniem szaszłyki posypujemy ziarnami sezamu, serwujemy, smacznego :D
ciasteczka
Czekoladka 2