olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Grillowane udka z jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

smaczne i lekkie udka z nieco kwaskowatym smakiem jabłek. Są soczyste, dzięki skrapianiu ich podczas grillowania sokiem z cytryny.

Grillowane udka z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grillowane udka z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Grillowane udka z jabłkami
Udka umyć pod strumieniem letniej wody. Jabłka umyć, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na niewielkie piórka. Serek Brie pokroić na niewielkie plasterki. Kurczaka opanierować ziołami, serkiem Brie, liśćmi bazylii i jabłkami. Ułożyć na tacce do grillowania albo bezpośrednio na grillu i opiekać, aż do zrumienienia się, nie zapominając o częstym skrapianiu kurczaków sokiem z cytryny(najlepiej spryskiwać specjalnym spryskiwaczem np. do roślin, wystarczy wlać do niego sok z cytryny i tak samo, jak spryskujemy rośliny, spryskujemy kurczaka).
Grillowane udka z jabłkami
tutaj: gotowe do grillowania, przyrządzone czekają na energię "węglową" :D
Grillowane udka z jabłkami
do grillowanych kurczaków piliśmy koktajl z truskawek i bazylii oraz jedliśmy sałatkę w pucharkach. Naczynia oczywiście ja musiałam umyć, ale nie szkodzi, skoro jest Fair, który nie zniszczy mi rąk! :)