nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Grillowane wwarzywa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

kolorowe grillowane warzywa, doskonały dodatek do mięs czy ryb

Grillowane wwarzywa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane wwarzywa

 

  • Składniki na 3-4 porcje:
  • 1 duży bakłażań
  • pół czerwonej papryki
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 mała cukinia
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • po łyżeczce: oregano, bazylii, tymianku

Sposób przygotowania:

Grillowane wwarzywa
W pierwszej kolejności myjemy bakłażana i kroimy w ok 1 cm plastry. Posypujemy z 2 stron solą i odstawiamy na ok 10 -15 minut do czasu aż się spocą. W między czasie myjemy pozostałe warzywa i kroimy w ćwiartki lub kostkę. "Spoconego" bakłażana płuczemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Na patelni grillowej rozgrzewamy olej i smażymy warzywa (oprócz pomidorów). Posypujemy ziołami i smązymy przez około 7 minut. Dodajemy pomidorki i smażymy jeszcze około 5 minut. Gotowe
Grillowane wwarzywa
Bakłażana kroimy, posypujemy solą i czekamy aż się "spoci"
Grillowane wwarzywa
Pozostałe warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki
Grillowane wwarzywa
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy warzywa (bez pomidorków)
Grillowane wwarzywa
Dodajemy zioła, pomidorki koktajlowe i grillujemy 5 minut

Tagi:

cukinia