Sposób przygotowania:
Marynowany boczek Eli z grillaprzygotowanie boczku
Boczek opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić boczek w poprzek na 1 centymetrowe paski. Każdy pasek boczku przekroić na pół.
przygotowanie mokrych składników bejcy
Przygotować mokre składniki olej, sos chili słodko ostry i ocet cherry.
przygotowanie suchych składników bejcy
Przygotować suche składniki:przyprawę do żeberek, paprykę słodką, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
marynowanie boczku
Połączyć suche składniki bejcy z mokrymi i dokładnie wymieszać.
Boczek posmarować marynatą i włożyć do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjąć boczek i usunąć marynatę.
grillowanie boczku
Oczyszczony z marynaty boczek ułożyć na metalowych tackach i grillować z obu strun aż mięso się zarumieni i będzie miękkie. Smacznego!