Sposób przygotowania:
Pieczonki Eli z młodą kapustą i kiełbasąprzygotowanie mięsa
Łopatkę opłukać,osuszyć i pokroić w paski. Do garnuszka wlać olej,dodać czosnek,cebulkę,paprykę,marynatę.sos chili,sojowy i wymieszać.
Pokrojone mięso włożyć do pojemnika,dodać marynatę i wymieszać. Pojemnik zamknąć i włożyć do lodówki na 12 godzin.
przygotowanie pieczonek
Cebule obrać z łupinek o pokroić w kostkę. Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki.
przygotowanie pieczonek cd
Z kapusty odłożyć zewnętrzne ciemno zielone liście. Kapustę grubo pokroić. Resztę kapusty grubo pokroić. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w plastry.
przygotowanie pieczonek cd
Kiełbasę śląską obrać z osłonek i pokroić w pół plasterki.
przygotowanie pieczonek cd
Do kociołka wlać olej i wyłożyć go odłożonymi liśćmi kapusty.
przygotowanie pieczonek cd
Wszystkie składniki pieczonek wsypać do dużej miski,dodać przyprawy i wymieszać.
Wymieszane składniki włożyć do kociołka i szczelnie go zamknąć. Pieczonki piec na średnim ogniu około 2 godzin.
przygotowanie pieczonek cd
Gotowe pieczonki rozłożyć na talerze i podawać. Smacznego!