eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pieczonki Eli z młodą kapustą i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Zawsze gdy jest młoda kapusta przygotowuję pieczonki. Raz z karkówką i boczkiem. Innym razem z łopatką i kiełbasą.

Pieczonki Eli z młodą kapustą i kiełbasą

Składniki:

Pieczonki Eli z młodą kapustą i kiełbasą

warzywa

mięso i marynata

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka cebulki granulowanej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka marynaty klasycznej
  • 1 łyżka sosu chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek oleju

pozostałe składniki

  • 1.30 kg kiełbasy śląskiej
  • czosnek granulowany do smaku
  • przyprawa do grilla do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 8 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Pieczonki Eli z młodą kapustą i kiełbasą

przygotowanie mięsa

PZawsze gdyieczonki Eli z młodą kapustą i kiełbasą
Mięso opłukać,osuszyć i pokroić w paseczki.

Łopatkę opłukać,osuszyć i pokroić w paski. Do garnuszka wlać olej,dodać czosnek,cebulkę,paprykę,marynatę.sos chili,sojowy i wymieszać.

Pokrojone mięso włożyć do pojemnika,dodać marynatę i wymieszać. Pojemnik zamknąć i włożyć do lodówki na 12 godzin.

przygotowanie pieczonek

PZawsze gdyieczonki Eli z młodą kapustą i kiełbasą
Marynowaną łopatkę wyjąć z lodówki. Cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek o pokroić w kostkę. Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki.

przygotowanie pieczonek cd

PZawsze gdyieczonki Eli z młodą kapustą i kiełbasą
Kapustę grubo pokroić. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w plastry.

Z kapusty odłożyć zewnętrzne ciemno zielone liście. Kapustę grubo pokroić. Resztę kapusty grubo pokroić. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w plastry.

przygotowanie pieczonek cd

PZawsze gdyieczonki Eli z młodą kapustą i kiełbasą
Obraną z osłonek kiełbasę pokroić w pół plasterki.

Kiełbasę śląską obrać z osłonek i pokroić w pół plasterki.

przygotowanie pieczonek cd

PZawsze gdyieczonki Eli z młodą kapustą i kiełbasą
Kociołek z olejem obłożyć odłożonymi liśćmi.

Do kociołka wlać olej i wyłożyć go odłożonymi liśćmi kapusty.

przygotowanie pieczonek cd

PZawsze gdyieczonki Eli z młodą kapustą i kiełbasą
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki z przyprawami i włożyć do kociołka.

Wszystkie składniki pieczonek wsypać do dużej miski,dodać przyprawy i wymieszać.

Wymieszane składniki włożyć do kociołka i szczelnie go zamknąć. Pieczonki piec na średnim ogniu około 2 godzin.

przygotowanie pieczonek cd

PZawsze gdyieczonki Eli z młodą kapustą i kiełbasą
Gotowe pieczonki rozłożyć na talerze i podawać.

Gotowe pieczonki rozłożyć na talerze i podawać. Smacznego!