edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Grillowany camembert z gruszką

  • 21
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Troszkę pozazdrościłam szczęśliwym posiadaczom ogródków i też sobie pogrillowałam na kuchennym stole :)

Grillowany camembert z gruszką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grillowany camembert z gruszką

 

  • Na dwie osoby:
  • 2 garście mieszanki sałat
  • 2 camemberty naturalne 120g
  • 2 nieduże gruszki
  • sok z cytryny
  • 4 łyżeczki żurawiny do mięs
  • olej do posmarowania rusztu

Sposób przygotowania:

Grillowany camembert z gruszką
Rozgrzałam elektryczny grill. Ruszt posmarowałam niewielką ilością oleju. Gruszki opłukałam, osuszyłam, przekroiłam na pół, usunęłam gniazdo nasienne. Każdą połówkę przekroiłam wzdłuż na dwa cieńsze plastry, skropiłam je sokiem z cytryny. Plastry ułożyłam na rozgrzanym ruszcie, po chwili dołożyłam serki. Piekłam po kilkanaście minut z każdej strony – mój grill nie ma szczególnej mocy i dlatego trwało to tak długo – do momentu aż gruszki były miękkie, a na serze odbiły się prążki. Ser odwracałam bardzo delikatnie, bo gorący jest w środku płynny. Na talerze wyłożyłam po garści mieszanki sałat. Obok ułożyłam upieczone serki i gruszki. Wgłębienia po gniazdach nasiennych wypełniłam żurawiną do mięs.
Grillowany camembert z gruszką
Na rozgrzanym grillu ułożyłam pokrojone gruszki i serki.