Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Grillowany filet z indyka w pomidorach - na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszny filet z indyka marynowany w pomidorowej ostrej marynacie. Idealne mięsko na obiad do świeżych warzyw lub sałat.

Grillowany filet z indyka w pomidorach - na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowany filet z indyka w pomidorach - na ostro

 

 

  • marynata:
  • 5 łyżek sosu pomidorowego
  • 4 łyżki sosu tajskiego ostrego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Grillowany filet z indyka w pomidorach - na ostro
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy odrobinę solą. Do miseczki przekładamy sos pomidorowy i tajski, dodajemy zioła i oliwę i mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso, dokładnie go w niej obtaczamy i odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Następnie mięso grillujemy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej po 8 minut z dwóch stron - oprószamy mięso dodatkowo delikatnie ziołami po przewróceniu mięska na grillu.
Grillowany filet z indyka w pomidorach - na ostro
Etap 1 w miseczce przygotowujemy marynatę - dokładnie mieszamy
Grillowany filet z indyka w pomidorach - na ostro
Etap 2 do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy
Grillowany filet z indyka w pomidorach - na ostro
Etap 3 przekładamy mięso na rozgrzany grill
Grillowany filet z indyka w pomidorach - na ostro
Etap 4 dodatkowo oprószamy ziołami i grillujemy