Sposób przygotowania:
Szaszłyki z indykiem grillowane po domowemu
Mięso umyć i pokroić w kawałki ok. 2 cm na 2 cm, mniej więcej takie, aby nadawały się na patyczek do szaszłyka, nie były zbyt duże, ani zbyt małe. Tak pokrojone wymieszać w musztardzie, soli, pieprzu, lubczyku, papryce, curry. Odstawić na minimum 30 minut, a najlepiej na całą noc. Wszystkie warzywa umyć. Cukinię obrać wzdłuż co 1 cm, tak aby była „w paski”. Cebulę przekroić i pokroić uzyskując duże kawałki. Pieczarki pokroić w ćwiartki (chyba że są bardzo małe), paprykę w większą kostkę, zaś cukinię w plastry o ok. 1-1,5 cm. Na patyczek nadziewać po kolei indyka i warzywa w kolejności według uznania. Każdy z szaszłyków polać jedną łyżką oliwy (1 łyżka oliwy na jednego szaszłyka), po czym posolić, popieprzyć według uznania, posypać papryką suszoną, przyprawą grillową/do szaszłyków/do gyrosa itp. Przygotowane szaszłyki układać na nagrzanym grillu i podgrzewać do zmiękczenia warzyw i „dojściu” indyka. Podawać od razu do przyrządzeniu jako samodzielne danie bądź jako dodatek do młodych ziemniaczków. Smacznego!