Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1267]

Grillowany indyk z sosem musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny indyk przygotowany na patelni grillowej idealnie łączy się z wyrazistym sosem musztardowym.

Grillowany indyk z sosem musztardowym

Składniki:

Grillowany indyk z sosem musztardowym

 

  • 2 duże polędwiczki z piersi indyka
  • suszona natka pietruszki
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka mielona
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Na sos:

Sposób przygotowania:

Grillowany indyk z sosem musztardowym

ETAP 1:

Grillowany indyk z sosem musztardowym
Mięso z indyka przyprawiamy do smaku i skrapiamy oliwą

Mięso z indyka opłukujemy i osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki.

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną, czosnkiem granulowanym i suszoną natką pietruszki. Mięso skrapiamy oliwą i odstawiamy do lodówki.

ETAP 2:

Grillowany indyk z sosem musztardowym
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju

Przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju.

ETAP 3:

Grillowany indyk z sosem musztardowym
Sos musztardowy nadaje indykowi wyrazistości

Do cebuli dodajemy bulion i musztardę, podgrzewamy, aż sos się nieco zredukuje. Dodajemy śmietanę, mieszamy, podgrzewamy na wolnym ogniu.

Sos doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy mąką rozpuszczoną w małej objętości wody.

ETAP 4:

Grillowany indyk z sosem musztardowym
Indyka grillujemy na patelni grillowej lub grillu

Indyka wyjmujemy z lodówki, grillujemy z obu stron na patelni grillowej lub grillu.

Gotowe mięso polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Tagi:

grill mięso