Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1009]

Grillowany łosoś mohito

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Grillowanie kojarzy mi się z relaksem w miłym towarzystwie, przy szklaneczce pysznego drinka. To właśnie mój ulubiony drink - mohito - stał się inspiracją do stworzenia tego dania.

Grillowany łosoś mohito

Składniki:

Grillowany łosoś mohito

 

  • 2 kawałki łososia po ok. 250 g każdy
  • sok z połówki limonki
  • kilka listków mięty
  • odrobina białego rumu
  • kilka płatków masła

 

Sposób przygotowania:

Grillowany łosoś mohito

ETAP 1:

Grillowany łosoś mohito
Pierwszy etap - oczyszczenie i doprawienie ryby

Łososia pozbawiamy łusek i ości, układamy na folii aluminiowej, posypujemy solą i pieprzem.

ETAP 2:

Grillowany łosoś mohito
Łososia z obu stron skrapiamy sokiem z limonki

Łososia skrapiamy sokiem z limonki.

ETAP 3:

Grillowany łosoś mohito
Łososia polewamy z obu stron białym rumem

Łososia polewamy rumem.

ETAP 4:

Grillowany łosoś mohito
Łosoś z listkami mięty, za chwilę położę na niego masło

Na łososiu układamy liście mięty oraz płatki masła. Zawijamy łososia w folię.

ETAP 5:

Cukinię kroimy w plastry, solimy, za pomocą pędzelka nakładamy oliwę.

ETAP 6:

Grillowany łosoś mohito

Łososia grillujemy po ok. 5 minut na stronę. Grillujemy też cukinię. Podajemy razem.

Tagi:

danie grill