Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Grillowany łosoś pachnący latem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszny, delikatny, aromatyczny grillowany łosoś może stać się hitem każdego grillowania. Ten marynowany w soku pomarańczowym z wyrazistym imbirem i pikantnym chilli zachwyci z pewności wszystkich.

Grillowany łosoś pachnący latem

Składniki:

Grillowany łosoś pachnący latem

 

  • 500 gram filetu z łososia
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka startego na tarce imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Grillowany łosoś pachnący latem
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Łososia oprószamy lekko solą i pieprzem.

W miseczce mieszamy składniki marynaty tj. wino, sok pomarańczowy, miód, imbir, posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli – mieszamy, aż do momentu kiedy miód się rozpuści.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy łososia i marynujemy go minimum 30 minut.

Zamarynowanego łososia grillujemy od 3-6 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia.