paulinka22

paulinka22

Starszy Kucharz
[Przepisów: 62]

Grillowany łosoś z bobem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W ten sposób można przyrządzić każdą rybę

Grillowany łosoś z bobem

Składniki:

Grillowany łosoś z bobem

 

  • 80 dag fileta z łososia,
  • 3-4 rzodkiewki,
  • mały seler,
  • odrobina natki pietruszki,
  • 50 dag bobu,
  • kilka gałązek tymianku,
  • 0,5 szklanki i 4 łyżki oliwy,
  • łyżka musztardy,
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny,
  • odrobina szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Grillowany łosoś z bobem
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy go ze skórki i mieszamy z tymiankiem, przeciskamy przez maszynkę lub miksujemy. Dolewamy 4 łyżki oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy. Sok z cytryny,musztardę i 0,5 szklanki oliwy dokładnie mieszamy i doprawiamy szczypiorkiem,solą i pieprzem.Rzodkiewki i seler kroimy w cienkie plasterki. Filety rybne oprószamy solą i pieprzem po czym grillujemy z jednej strony przez 5-10 minut. Na rybie układamy bób,obkładamy selerem i rzodkiewką i posypujemy natką pietruszki. Całość polewamy sosem musztardowym.

Tagi:

bób