elapolo

elapolo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Grillowany schab pod nektarynkową kołderką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Grillowany schab z salsą cebulowo - nektarynkową z sosem miodowo cytrynowym. Idealny na kolacje ze znajomymi lub szybki obiad. Polecam , przepis warty wypróbowania.

Grillowany schab pod nektarynkową kołderką

Składniki:

Grillowany schab pod nektarynkową kołderką

 

  • 2 plastry schabu wieprzowego (ok. 25- 30 dag)
  • pół nektarynki
  • pół czerwonej cebuli
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • oregano
  • 1 łyżka syropu z mniszka lekarskiego (może być miód)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju do posmarowania patelni

Sposób przygotowania:

Grillowany schab pod nektarynkową kołderką
Schab jeśli jest w kawałku pokroić na plastry grubości około 2,5 - 3 cm.  Opłukac pod wodą i osuszyć recznikiem papierowym.

Natrzec solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki w proszku oraz oregano. Cebule pokroić w piórka, nektarynke w plasterki. Do miski włozyc cebule, nektarynke, 1 łyzeczke syropu z mniszka lekarskiego (może być tez miód) odrobine, pieprzu, soli i łyzke soku z cytryny.

Wszystko dokładnie wymieszać i odłozyc do lodówki na około godz. Na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu upiec schab.

Z każdej strony około 6-7 min. 

Tagi:

schab