Sposób przygotowania:
Grilowana pierś aromatyzowana pesto bazyliowym
W pierszej kolejności opłukać i osuszyć piersi kurczaka, pokroić na 1-2 centymetrowe plastry;W naczyniu wymięszać jogurt naturalny, z 2 ząbkami posiekanego czosnku, połową bazyli, papryczką chili, łyżeczką soli, 2 łyżkami oliwy z oliwek. W tak przygotowanej marynacie "obtoczyć" dokładnie każdy plaster mięsa, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin (ja trzymam min. 4h). Mięso wyjąć z lodówki pół godziny przed grilowaniem Tuż przed grilowaniem przygotować sałatę: opłukać i osuszyć mix sałat, mozzarellę pokroić w kostkę, pomidorki przekroić na połówki, umieścić wszystko w pojemnym naczyniu,doprawić solą i pieprzem, posypać sezamem i polać oliwą z oliwek, po czym wymieszać wszystko razem. Gdy sałata gotowa, przygotować pesto: bazylię, ziarna słonecznika, parmezan, szczyptę soli, malutki ząbek czosnku,50-100 ml oliwy z oliwek umieścić w blenderze i zmiksować tuż przed grilowaniem mięsa. Pesto nie trzeba zbyt wiele, gdyż potrzebne jest tylko do posmarowania mięsa i chleba; jeśli nie macie blendera można użyć moździeża; Gdy pesto i sałata gotowe, wyjąć mięso z marynaty, bardzo dobrze je z niej oczyścić, inaczej jogurt będzie się palił (dymił) na ruszcie, grilować z każdej ze stron po 2-3 minuty. Na talerz wykładać porcję sałaty, grilowaną pierć i za pomocą pędzelka smarować jeszcze gorącego pesto z bazyli. Ja dodatkowo griluje kromki chleba, które również smaruję pesto używając do tego pędzelka. Podawać od razu! Smacznego!