Sposób przygotowania:
Grochowa wojskowa
Zeberka wyplukac pod woda, lekko osoaczyc na papierowym reczniku, chwilke podsmazyc na patelni z rozgrzanym tluszczem, tak, by nabraly zloto-brazowego koloru. Przelozyc do garnka. Dodac obrane i umyte, pokrojone w plasterki marchewki oraz mala cebule i zalac woda. Gotowac wywar na srednim ogniu. Gdy zacznie sie gotowac doprawic odrobina przyprawy typu warzywko (nie za duzo, bo w przypadku dodania bekonu zupa moze byc zbyt slona).Po okolo godzince spokojnego gotowania dodac do wywaru szklanke przeplukanego grochu i gotowac az bedzie miekki. Obrac i umyc ziemniaki, pokroic w kostke, dodac do wywaru z grochem, gdy ten jest juz prawie miekki. W miedzyczasie podsmazyc bekon lub boczek na brazowy kolor, az bedzie chrupiacy. Odsaczyc z tluszczu na papierowym reczniku. Gdy zupa jest gotowa, ziemniaki miekkie dodac do zupy troche majeranku i swieza natke pietruszki. Posypac bekonem. Podawac goraca:). Na zimne dni zupa smakuje wybornie, jest pozywna i smaczna, choc niektorzy zartobliwie twierdza, ze i przemiana materii jest po niej dobra:). PYCHOTKA:)
msewka
elzbieta8960
iwi69
iwona3004