wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Grochowa wojskowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moj tato ja uwielbia i zawsze powtarza, ze kiedys wojskowy kucharz, a teraz ja gotujemy ja tak, ze lyzka w zupie staje:).

Grochowa wojskowa

Składniki:

Grochowa wojskowa

 

  • dwa zeberka wieprzowe;
  • 10-15 dkg bekonu lub boczku;
  • szklanka grochu lupanego;
  • 3 ziemniaki;
  • 2 spore marchewki;
  • 1 nieduza cebula;
  • zielona pietruszka;
  • majeranek;
  • szczypta soli, ewentualnie przyprawy typu Warzywko

Sposób przygotowania:

Grochowa wojskowa
Zeberka wyplukac pod woda, lekko osoaczyc na papierowym reczniku, chwilke podsmazyc na patelni z rozgrzanym tluszczem, tak, by nabraly zloto-brazowego koloru. Przelozyc do garnka. Dodac obrane i umyte, pokrojone w plasterki marchewki oraz mala cebule i zalac woda. Gotowac wywar na srednim ogniu. Gdy zacznie sie gotowac doprawic odrobina przyprawy typu warzywko (nie za duzo, bo w przypadku dodania bekonu zupa moze byc zbyt slona).Po okolo godzince spokojnego gotowania dodac do wywaru szklanke przeplukanego grochu i gotowac az bedzie miekki. Obrac i umyc ziemniaki, pokroic w kostke, dodac do wywaru z grochem, gdy ten jest juz prawie miekki. W miedzyczasie podsmazyc bekon lub boczek na brazowy kolor, az bedzie chrupiacy. Odsaczyc z tluszczu na papierowym reczniku. Gdy zupa jest gotowa, ziemniaki miekkie dodac do zupy troche majeranku i swieza natke pietruszki. Posypac bekonem. Podawac goraca:). Na zimne dni zupa smakuje wybornie, jest pozywna i smaczna, choc niektorzy zartobliwie twierdza, ze i przemiana materii jest po niej dobra:). PYCHOTKA:)