Sposób przygotowania:
Grochówka jak londyński smog
Groch namaczamy na noc, następnego dnia zlewamy wodę, a groch płuczemy. Zalewamy nową wodą i gotujemy. Na suchej zimnej patelni układamy pokrojoną w plasterki wędlinę. Podgrzewamy aby się podsmażyła i wytopił z niej tłuszcz. Zbieramy wędlinę, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy wszystkie warzywa pokrojone w kostkę. Kto chce czystą jarską zupę może sobie kiełbasę pomiąć. Gdy się zarumienią dorzucamy do grochu. Gotujemy razem do miękkości. lekko studzimy i wszystko miksujemy. Następnie przecedzamy przez sito aby zupa była gładka i kremowa. Ponownie podgrzewamy i dodajemy wszystkie przyprawy, doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem. Podajemy z plasterkami podpieczonej wcześniej wędliny z obfitą porcją natki pietruszki. Zupa mimo że jest prawie warzywna z niewielką ilością tłuszczu to znakomicie syci i rozgrzewa.