Sposób przygotowania:
Grochówka - przysmak nie tylko żołnierza
Do garnka wsypujemy mrożoną grochówkę „Hortexu”, wyjmujemy saszetkę z przyprawami, wlewamy bulion drobiowy i dodajemy ziele angielskie. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie gdy grochówka się gotuje, boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Usmażony przekładamy do miseczki. Na tłuszczu który się wytopił z boczku smażymy pokrojonego na 0,5cm kawałki kabanosa. Pod koniec gotowania grochówki dodajemy do niej przyprawę z saszetki i w razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Około połowę grochówki odlewamy do innego garnka i miksujemy. Ścinamy ostrym nożem wierzchy chlebków. Wyjmujemy miąższ ze środka, po to żeby zrobić miejsce na grochówkę. Do zmiksowanej i płynnej części dodajemy podsmażone kabanosy (pól na pół). Grochówkę przelewamy do chlebków. Najpierw zmiksowana część, potem płynną. Posypujemy usmażonym boczkiem i cebulką dymką pokrojoną w kostkę.