kama1132

kama1132

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 139]

Grochówka Kami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna grochóweczka z wędzonka

Grochówka Kami

Składniki:

Grochówka Kami

 

  • szklanka grochu łuskanego, połówek
  • marchewka
  • pietruszka
  • sól
  • majeranek
  • słodka papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 ziemniaki
  • długa laska kiełbasy podwawelskiej
  • łyżka smalcu ze skwarkami
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka startego żółtego sera
  • 3 łyżki mąki
  • 3 plasterki wędzonki, boczek lub podgardle

 

 

Sposób przygotowania:

Grochówka Kami
Groch płuczemy, wybieramy ewentualnie z niego kamyczki, i przez godzinę moczymy w zimnej wodzie. Jarzynki obieramy , kroimy w kotkę i gotujemy osolonej wodzie do miękkości. Groch odcedzamy i gotujemy w słonej wodzie, gdy będzie już miękki, mieszamy z jarzynami i ich wywarem. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kotkę i smażymy na oliwie,pod koniec dodajemy smalec i 3 łyżki mąki, całość przekładamy do zupy. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę doprawiamy przyprawami i 10 minut podsmażamy, następnie dodajemy do zupy i wszystko mieszamy razem z żółtym serem i majerankiem.