WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1863]

Grochówka na kościach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna zupa grochowa ugotowana na kościach wieprzowych, z warzywami a wśród nich z pasternakiem oraz z przyprawami.

Grochówka na kościach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grochówka na kościach

 

  • 1 szklanka grochu w połówkach
  • Kilka ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 pasternak korzeń
  • Kawałek pora
  • 1 cebula
  • Kawałek selera
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka magi
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • Sól do smaku
  • Olej do smażenia
  • 2 małe kości wieprzowe

Sposób przygotowania:

Grochówka na kościach

ETAP 1:

Kości włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i zebrać szumowiny. Wszystkie warzywa obrać i opłukać.

Ziemniaki i marchewki pokroić na mniejsze kawałki. Pora, pietruszkę, pasternak i selera pozostawić w całości.

Warzywa dodać do zupy. Dodać przyprawy i natkę. Dodać opłukany w zimnej wodzie groch. Zagotować. Na małym ogniu gotować zupę.

W międzyczasie obrać i posiekać cebulę. Przesmażyć ją na oleju i dodać do zupy. Zupę przyprawić solą do smaku.

Zupa jest dobra, gdy wszystkie składniki będą miękkie.

Grochówka na kościach
Zupa grochowa na kościach po ugotowaniu w garnku
Grochówka na kościach
Cebula pokrojona w kostkę przesmażona na oleju
Grochówka na kościach
Warzywa i przyprawy dodane do wywaru z kości
Grochówka na kościach
Groch przepłukany zimną wodą przed dodaniem do zupy