Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa z makaronemgrzyby
Na początek ze słoików przełożyć grzyby w soi i opłukać ich co najmniej w dwóch wodach w zależności jak były solone ja robiłam swoje na zimę, opłukane przelać na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody. W międzyczasie do garnka wlać dwa litry wody dodać porcję rosołową z kury lub dowolną jaka kto woli, wkroić marchew pokrojoną w dowolny sposób i całość zagotować. Jak już wywar się zagotuje dodać suszoną włoszczyznę i gotować na wolnym ogniu do pełnej miękkości mięsa na porcji.
grzyby
Jak już w wywarze mięso na porcjach jest wystarczająco miękkie wyjąć całą porcję do ostudzenia a do wywaru wsypać makaron i na wolnym ogniu gotować go do miękkości. Gdy makaron jest już miękki dodać ocieknięte z wody grzyby i chwile pogotować jakieś piętnaście minut, w międzyczasie dodać ziela angielskie oraz liść laurowy.
grzyby
Gdy zupa pogotowała się wyznaczony czas wkroić wypłukany świeży koper oraz natkę pietruszki również pokrojoną drobniej zamieszać i lekko zagotować. Następnie wlać śmietanę zamieszać i lekko zagotować, zdjąć z ognia. Zupę należy jeść jeszcze gorącą do smaku można dodać świeżo zmielony pieprz czarny. Zupy nie trzeba dosalać ze względu na solone grzyby.
grzyby
Zupa wyszła bardzo smaczna i zawiesista a raczej kleista to za sprawą dobrze zrobionych grzybów. Jeśli lubicie szybkie i pożywne zupki to serdecznie polecam ten przepis. Jeżeli ktoś nie lubi gęstych zup to wystarczy dodać szklankę makaronu i będzie rzadsza. Uwielbiam gdy w zupie grzybowej jest dużo grzybów, można je lekko pokroić na mniejsze części jeżeli nie lubimy dużych kawałków.