katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1584]

Grochówka na mięsie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grochówka zawsze najsmaczniejsza wydawała mi się być gotowana na żeberkach ale ta na mięsie też jest smaczna.

Grochówka na mięsie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Grochówka na mięsie

 

  • łopatka wieprzowa ok 60 dag
  • boczek wędzony ok 10-15 dag
  • groch łupany 1 szkl z czubkiem
  • marchew 1 szt duża
  • por 1/2 szt
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • ziemniaki ok 8 szt
  • czosnek 1 duży ząbek
  • majeranek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Grochówka na mięsie
Mięso myjemy , osączamy i kroimy na większe kawałki. Kładziemy do garnka zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy też boczek.

Gdy mięso się zagotuje zmniejszamy gaz i dodajemy groch oraz obrane, pokrojone i umyte ziemniaki. Dodajemy zieleninę, czosnek i liść laurowy.

Trochę solimy i dalej gotujemy. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w paseczki, dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
Grochówka na mięsie
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na większe kawałki.
Grochówka na mięsie
Przygotowujemy groch do dodania do zupy. Można go przebrać.
Grochówka na mięsie
Mięso zalewamy wodą i gotujemy, dodajemy groch.
Grochówka na mięsie
Dodajemy do zupy obrane i pokrojone ziemniaki.
Grochówka na mięsie
Smacznego:)