Sposób przygotowania:
Grochówka z wędzonką
Groch przebrać, opłukać i zalać zimną wodą, zostawić na noc.
na drugi dzień odcedzić, zalać czystą woda i gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać pół łyżeczki soli.
W drugim garnku umyty boczek zalać woda ok 2 litry, dodać obraną i opłukaną marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę, ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do gotującego się wywaru. Gotować do miękkości. Boczek wyjąć z wywaru i pokroić w drobną kostkę i dodać ponownie do wywaru.
Ugotowany groch 3/4 dodać do gotującego się wywaru i 1/4 zmiksować i też dołożyć do wywaru.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju, dodać do zupy.
czosnek drobno posiekać, dodać do zupy z majerankiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
na drugi dzień odcedzić, zalać czystą woda i gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać pół łyżeczki soli.
W drugim garnku umyty boczek zalać woda ok 2 litry, dodać obraną i opłukaną marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę, ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i dodać do gotującego się wywaru. Gotować do miękkości. Boczek wyjąć z wywaru i pokroić w drobną kostkę i dodać ponownie do wywaru.
Ugotowany groch 3/4 dodać do gotującego się wywaru i 1/4 zmiksować i też dołożyć do wywaru.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju, dodać do zupy.
czosnek drobno posiekać, dodać do zupy z majerankiem i doprawić do smaku solą i pieprzem.